Schapenhekken

Twee typen schapenhekken

Er zijn twee typen schapenhek leverbaar. Engels schapenhek (kastanjehout) en Frans schapenhek (kastanjehout)  

Afstand tussen de latten: 4-5  cm   of 8-9 cm. 

Franse schapenhekken zijn wat netter dan de Engelse variant.  Frans hekwerk is ook wat puntiger dan het afgeknotte Engelse hekwerk. Bij het Franse hekwerk zijn de latjes iets rechter en  z.g.a. allemaal met de bolle kant naar buiten gericht, en bij het Engelse meer willekeurig. De gevlochten draden zijn bij Engels en Frans van vergelijkbare kwaliteit.

Hazelaar

Er is ook Schapenhek van hazelaarhout  in de handel. (niet bij De Hekkerij)  Het lijkt qua uiterlijk veel op het Engelse hekwerk. Hazelaarhout is echter zachter en véél minder duurzaam dan kastanjehout, gaat minder lang mee  en daarom ook goedkoper. 
Helaas wordt het in de handel  soms toch onder de noemer schapenhek en “kastanje” verkocht.

Pas op voor imitatie: het prijsverschil tussen kastanjehout en hazelaar nader verklaard:

Het originele Engelse en Franse schapenhek is gemaakt van kastanjehout. De laatste tijd wordt het schapenhek echter ook aangeboden in andere houtsoorten, zoals bijvoorbeeld Hazelaar. Uit de tekst is dat niet altijd herkenbaar op sommige websites, echter de verschillen zijn groot.

Kastanjehout heeft een levensduur van 15-25 jaar en Hazelaar gaat ongeveer 5 – 8 jaar mee. Het Hazelaar hekwerk wordt vaak goedkoper aangeboden dan het kastanje hekwerk, maar het gaat dus beduidend korter mee.

Op het oog herken je het verschil in hekwerk niet direct. Kastanje hekwerk herken je vaak aan bruine vlekjes op het gegalvaniseerde draad. Dat lijkt op roest, maar is een reactie van het looizuur. Juist dit looizuur zorgt voor de lange levensduur. Een test is door het hout nat te maken en er dan ijzervijlsel op te strooien. Bij Hazelaar geeft dit geen verkleuring, maar bij kastanje zult u na eneige tijd zwarte strepen gaan zien. Deze reactie komt wederom door het aanwezige looizuur in kastanjehout. Het beste informeert u vooraf naar de houtsoort om teleurstelling te voorkomen!

Bij twijfel staan wij u graag te woord en kijken we met u mee of u ook echt appels met appels vergelijkt of dat een “handelaar” peren voor appels verkoopt.

De schapenhekken vormen een mooie afrastering en worden vaak gebruikt bij de omheining van dierverblijven (kippen, schapen, hond enz.) maar ook ter verfraaiing van de (speel)tuin of moestuin. Dit hekwerk is gemaakt van latten van kastanjehout. Leverbaar in diverse latafstanden en de hoogten. De meest gangbare maten zijn meestal op voorraad in de kapschuur. Afwijkende maten zijn, vaak op korte termijn, te bestellen.

De Hekkerij levert ook mooie bijpassende kastanjehouten palen. Kastanjehout heeft een hoge duurzaamheid. Het hekwerk kan bevestigd worden met schroeven of krammen. De Hekkerij levert, desgewenst, de bijbehorende schroeven. Deze schroeven zijn voorzien van een zelfborende punt, zodat de kastanjelatten niet splijten.

Het hekwerk hoeft niet behandeld te worden en vergrijst na verloop van tijd.

 

Bezorging door heel Nederland  mogelijk.  Voor doe-het-zelvers heeft de Hekkerij handige plaatsingstips en afbeeldingen.

Voor plaatsing van het hekwerk kunnen wij u eventueel ook doorverwijzen naar een ervaren hoveniersbedrijf in onze regio.

Bijbehorende hekjes/poortjes zijn ook leverbaar,  klik hier…

Bijbehorende palen, klik hier…

Voor de prijslijsten, klik hier…

Pas deze pagina aan.

schapenhekkenschapenhekkenschapenhekken


De Hekkerij, specialist in ambachtelijk houten hekwerk