• hekkerij@gmail.com
  • 06 28923916

Engels Schapenhek

Engels schapenhek

Engels schapenhek

Het Engels schapenhek wordt in Engeland gemaakt van duurzaam kastanjehout en is gewikkeld met  dubbele draden. Bij het Engelse schapenhek zijn van oudsher de punten er met de hand met een kapmes aangekapt met als resultaat een minder spitse punt dan bij het Franse hekwerk. Het hout is gemiddeld iets grilliger van vorm dan bij het Franse schapenhek, maar doet in kwaliteit niets onder voor het Franse kastanjehout.

De verschillende maten van het Engels schapenhek: 8 – 10 cm. (meeste gangbaar), 4 – 6 cm. De rollengte bedraagt ca. 10 m. Voor de smalle latafstanden bedragen de rollengten 5 m. Leverbaar in de volgende hoogtematen: 0.60 / 0.90 / 1.05 cm.

Voorbeelden van Engels schapenhek

Engels schapenhek

Engels schapenhek

Engels schapenhek

frans schapenhek met de kudde van Benneveld

Engels schapenhek met een smalle latafstand

Engels schapenhek

Engels schapenhek

Plaatsing en/of bezorging is ook mogelijk.

Een bijbehorende hekjes/poortje/looppoort voor het schapenhek is ook leverbaar,  klik hier…

Bijbehorende palen, klik hier…

Voor de prijslijsten, klik hier…

Engelse schapenhek wordt gebruikt als afrastering van een erf, tuin of dierverblijf (kippen, schapen, geiten, hond enz.). Het wordt ook vaak gebruikt als omheining van een moestuin. Bloemen, klimop enz. groeien gemakkelijk tegen dit hekwerk aan.

Bij plaatsing wordt het hekwerk aan kastanje of robinia palen bevestigd door middel van krammen en/of rvs schroeven. Onderlinge paalafstand ca. 150-200 cm. Belangrijk is dat daarbij de hoek en eindpalen stevig staan en eventueel voorzien zijn van een schuin geplaatste schoorpaal zodat het hekwerk er voor een mooi resultaat strak langs getrokken kan worden. Bijvoorbeeld met een spanband.
De rollen kunnen onderling gekoppeld worden door de draaduiteinden om de eerstvolgende lat te draaien. Eventueel kunt u een lat verwijderen en op die plaats de eerste lat van de volgende rol weer in te vlechten.

Vervoer en opslag, Let Op!

Op een gloednieuwe rol kastanjeomheining zie je soms bruine plekken op het ijzerdraad. Roest is het allerminst, want de ijzerdraad is perfect gegalvaniseerd. Hier gaat hier om looizuur dat uit het hout is gekomen nadat het nat is geweest (regen). Maar wat is precies de functie van deze stof?

Beschermend
Looizuur is in de eerste plaats een stof die ernstige beschadiging door schimmels, insecten of bacteriën tegenhoudt. Het is met andere woorden een natuurlijke verduurzamer en beschermer. Je kan kastanjehout daarom bijvoorbeeld rechtstreeks in de grond plaatsen. Bovendien beveiligt looizuur ook tegen dieren die aan het hout willen knagen. Looizuur heeft namelijk een bittere smaak. Daarom wordt kastanjehout zeer vaak gebruikt om een paarden- of schapenomheining mee te plaatsen.

Zuur hout
Looizuur duikt vaak op wanneer vocht of regen op het hout komt. Uiteindelijk zie je dan de bruine of zwarte vlekken ontstaan op het hout en rond de draden.
Het regent als het ware uit het hout. Er kunnen op die manier ook hardnekkige bruine vlekken op uw verharding/terras ontstaan. Na een tijdje verdwijnen deze looizuursporen.
Hetzelfde gebeurt met gegalvaniseerd metaal zoals de draden, het hang en sluitwerk en soms ook de aanhanger waarmee het hout vervoerd wordt. Ook daar verdwijnt het weer vanzelf of u verwijdert het met een sopje.


De Hekkerij, specialist in ambachtelijk houten hekwerk