Engels Schapenhek

Engels schapenhek

Engels schapenhek

Het Engels schapenhek wordt van oudsher in Engeland gemaakt van duurzaam kastanjehout en is gewikkeld met  dubbele draden. Bij het Engelse schapenhek zijn van oudsher de punten er met de hand met een kapmes aangekapt met als resultaat een minder spitse punt dan bij het Franse hekwerk. Het hout is gemiddeld iets grilliger van vorm dan bij het Franse schapenhek, maar doet in kwaliteit niets onder voor het Franse kastanjehout.
Tegenwoordig wordt het ook in Nederland gemaakt op vrijwel dezelfde wijze.

De verschillende maten van het Engels schapenhek: 8-9 cm. (meeste gangbaar), 4-5 cm. De rollengte bedraagt ca. 10 m. Voor de smalle latafstanden bedragen de rollengten 5 m. Leverbaar in de volgende hoogtematen: 60 / 90 / 105 cm.

Meer info: https://www.dehekkerij.nl/schapenhekken/

Voorbeelden van Engels schapenhek

Engels schapenhek

Engels schapenhek

Engels schapenhek

frans schapenhek met de kudde van Benneveld

Engels schapenhek met een smalle latafstand

Engels schapenhek

Engels schapenhek

Plaatsing en/of bezorging is ook mogelijk.

Een bijbehorende hekjes/poortje/looppoort voor het schapenhek is ook leverbaar,  klik hier…

Bijbehorende palen, klik hier…

Voor de prijslijsten, klik hier…

Engelse schapenhek wordt gebruikt als afrastering van een erf, tuin of dierverblijf (kippen, schapen, geiten, hond enz.). Het wordt ook vaak gebruikt als omheining van een moestuin. Bloemen, klimop enz. groeien gemakkelijk tegen dit hekwerk aan.

Bij plaatsing wordt het hekwerk aan kastanje of robinia palen bevestigd door middel van krammen en/of rvs schroeven. Onderlinge paalafstand ca. 150-200 cm. Belangrijk is dat daarbij de hoek en eindpalen stevig staan en eventueel voorzien zijn van een schuin geplaatste schoorpaal zodat het hekwerk er voor een mooi resultaat strak langs getrokken kan worden. Bijvoorbeeld met een spanband.
De rollen kunnen onderling gekoppeld worden door de draaduiteinden om de eerstvolgende lat te draaien. Eventueel kunt u een lat verwijderen en op die plaats de eerste lat van de volgende rol weer in te vlechten.

Vervoer en opslag, Let Op!

Op een gloednieuwe rol kastanjeomheining zie je soms bruine plekken op het ijzerdraad. Roest is het allerminst, want de ijzerdraad is perfect gegalvaniseerd. Hier gaat hier om looizuur dat uit het hout is gekomen nadat het nat is geweest (regen). Maar wat is precies de functie van deze stof?

Beschermend
Looizuur is in de eerste plaats een stof die ernstige beschadiging door schimmels, insecten of bacteriën tegenhoudt. Het is met andere woorden een natuurlijke verduurzamer en beschermer. Je kan kastanjehout daarom bijvoorbeeld rechtstreeks in de grond plaatsen. Bovendien beveiligt looizuur ook tegen dieren die aan het hout willen knagen. Looizuur heeft namelijk een bittere smaak. Daarom wordt kastanjehout zeer vaak gebruikt om een paarden- of schapenomheining mee te plaatsen.

Zuur hout
Looizuur duikt vaak op wanneer vocht of regen op het hout komt. Uiteindelijk zie je dan de bruine of zwarte vlekken ontstaan op het hout en rond de draden.
Het regent als het ware uit het hout. Er kunnen op die manier ook hardnekkige bruine vlekken op uw verharding/terras ontstaan. Na een tijdje verdwijnen deze looizuursporen.
Hetzelfde gebeurt met gegalvaniseerd metaal zoals de draden, het hang en sluitwerk en soms ook de aanhanger waarmee het hout vervoerd wordt. Ook daar verdwijnt het weer vanzelf of u verwijdert het met een sopje.

Hazelaar
Pas op voor imitatie: het prijsverschil tussen kastanjehout en hazelaar nader verklaard:

Het originele Engelse en Franse schapenhek is gemaakt van kastanjehout. De laatste tijd wordt het schapenhek echter ook aangeboden in andere houtsoorten, zoals bijvoorbeeld Hazelaar. Uit de tekst is dat niet altijd herkenbaar op sommige websites, echter de verschillen zijn groot.
Het wordt eveneens schapenhek of soms “Drents hekwerk” genoemd maar het betreft een imitatieproduct.

Kastanjehout heeft een levensduur van 15-25 jaar en Hazelaar gaat ongeveer 5 jaar mee. Het Hazelaar hekwerk wordt vaak goedkoper aangeboden dan het kastanje hekwerk, maar het gaat dus beduidend korter meer.

Op het oog herken je het verschil in hekwerk niet direct. Kastanje hekwerk herken je vaak aan bruine vlekjes op het gegalvaniseerde draad. Dat lijkt op roest, maar is een reactie van het looizuur. Juist dit looizuur zorgt voor de lange levensduur. Een test is door het hout nat te maken en er dan ijzervijlsel op te strooien. Bij Hazelaar geeft dit geen verkleuring, maar bij kastanje zult u na enige tijd zwarte strepen gaan zien. Deze reactie komt door door het aanwezige looizuur in kastanjehout.

Bij twijfel staan wij u graag te woord en kijken we met u mee of u ook echt appels met appels vergelijkt of dat een “slimme handelaar” peren voor appels verkoopt.
Advies: Vraag bij twijfel altijd naar de gebruikte houtsoort indien er geen kastanje vermeldt wordt of de prijs té goed is om waar te zijn.

Bij De Hekkerij verkopen we alleen het orginele kastanje hekwerk.


De Hekkerij, specialist in ambachtelijk houten hekwerk