Wringhek

Wringhek

Wringhek, tevens logo van de Hekkerij

De Hekkerij ontwerpt, maakt en plaatst eikenhouten wringhekken. De hekken worden op maat gemaakt en hebben een landelijke uitstraling. Elk hek is uniek.

Dit karakteristieke hek stond van oudsher op plaatsen die niet dagelijks geopend werden, zoals bij de ingang van weilanden en percelen. Het wringhek of boerenhek heeft als kenmerk dat de bovenligger bestaat uit een bezaagde en gedisselde inlands eikenhouten boomstam met een natuurlijke vorm. Deze  bovenligger steekt aan beide zijden over. Aan de ene kant als contragewicht en aan de andere kant als handvat en sluiting. De zwaarste kant rust op een eiken draaipaal die aan de bovenzijde is voorzien van een rond draaipunt. Deze draaipaal bestaat uit één geheel, dus geen ingeslagen houten pen of ijzeren pen waar de paal uiteindelijk zwakker van wordt. De dunne kant rust in de gaffelpaal die een natuurlijke en karakteristieke Y-vorm heeft.

Tegenwoordig wordt het steeds meer op o.a. opritten geplaatst waar het regelmatig open en dicht moet. Ons doel is om het hek zo sterk mogelijk te maken maar qua gewicht nog hanteerbaar te laten zijn. Bij bredere hekken wordt soms als extra gewicht een veldkei of een ander gewicht onder aan het contragewicht gehangen om het qua gewicht wat hanteerbaarder te maken.

gaffel draaier en wringhek

De twee of drie eiken, onbekante eiken boomplanken zitten, o.a. met gesmede spijkers vast aan twee, drie of vier hangers. Deze hangers zitten weer met houten pennen (deuvels) vast in de bovenligger van het wringhek (boerenhek).

De vorm van de bovenligger, de boom, bepaalt het uiterlijk en karakter van het wringhek. Er is geen wringhek hetzelfde en ieder wringhek is dus uniek. Door weersinvloeden, zon, regen en het looizuur in eikenhout zal het hek na verloop van tijd gaan vergrijzen en krijgt het zijn rustieke doorleefde uiterlijk. Het wringhek (boerenhek) kan, tegen meerprijs, worden voorzien van met de hand ingegraveerde letters of cijfers. Bijvoorbeeld een perceel-, erf-, stee, huis- of persoonsnaam. Het hek wordt bij De Hekkerij met de hand op maat vervaardigd, naar wens links/rechts-draaiend. Doorrijmaat van het wringhek; ca. 250 cm. t/m ca. 400 cm.

Voorbeelden van een wringhek

Henk Euving, de Hekkerij

in combinatie met schapenhek om een moestuin

wringhek lente 2015

Leef Fair wringhek ingang

Wringhek

Wringhek

Wringhek

Prijzen op aanvraag.

Meestal wordt het wringhek ook door de Hekkerij bezorgd en geplaatst maar afhalen en zelf plaatsen is ook mogelijk.

 


De Hekkerij, specialist in ambachtelijk houten hekwerk